Rezanje / Sečenje plazmom

Rezanje / Sečenje plazmom

Rezanje plazmom je postupak kojim se električno provodljivi materijali seku ubrzanim mlazom vruće plazme.

Tipični materijali sečeni plazma gorionikom uključuju čelik, nerđajući čelik, aluminijum, mesing i bakar, mada se i drugi provodljivi metali mogu rezati. Rezanje plazmom se često koristi u proizvodnji, u radionicama za popravak i restauraciju automobila, mašinskim i bravarskim radionicama, na terenu …

Zahvaljujući velikoj brzini i preciznosti rezanja u kombinaciji sa niskim troškovima, rezanje plazmom ima široku upotrebu u industrijskom i hobi sektoru.

Operacija rezanja plazmom

Osnovni postupak rezanja plazmom uključuje stvaranje električnog luka od pregrejanog i električno jonizovanog gasa, odnosno plazme od gasa za rezanje, koji će proći kroz predmet, čineći tako kompletan električni krug kroz stezaljku za uzemljenje. To se postiže komprimovanim gasom (kiseonik, vazduh, inertan i drugi, u zavisnosti od materijala koji se seče), koji se duva kroz mlaznicu velikom brzinom prema predmetu za obradu. Tada se unutar gasa formira električni luk. Električni luk jonizuje deo gasa, stvarajući tako elektroprovodljivi plazma luk. Dok struja iz gorionika mašine za sečenje teče kroz ovu plazmu, ona pruža dovoljno toplote za topljenje radnog predmeta. Istovremeno, veliki deo plazme i komprimovanog gasa odbacuju vrući rastopljeni metal, odvajajući  tj seći na taj način radni predmet.

Primene rezanja plazmom

Mašina za rezanje plazmom omogućava vam rezanje lima debljine između 2 i 40 mm zahvaljujući visokoj temperaturi koju stvara. Mašine za sečenje od 220 V i 60 do 100 ampera mogu da seču lim debljine između 0,2 i 8 mm. Za veće debljine preporučuje se rezanje plazmom od 400 V, za česte rezove od 2 do 40 mm, a povremeno i do 70 mm, ako se radi o profesionalnoj mašini.

Komponente rezanja plazmom

Mašina za rezanje plazmom opremljena je sa nekoliko komponenti: Plazma aparat, kompresor čija je uloga da proizvodi vazduh koji će postati plazma, gorionik, elektroda, dizna,zaštitna kapa,difuzor i stezaljka za masu pomoću kablova. Neke mašine za rezanje plazmom imaju ugrađeni kompresor.

Na našoj veb stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad veb stranice, dok nam drugi pomažu da poboljšamo ovu veb lokaciju i korisničko iskustvo (praćenje kolačića). Možete sami odlučiti da li želite da dozvolite kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći da koristite sve funkcionalnosti veb lokacije.