Vrste zavarivanja: prednosti i nedostaci

Vrste zavarivanja: prednosti i nedostaci

Različite vrste zavarivanja razlikuju se po upotrebi različitih alata, estetskim performansama, troškovima i vremenu obrade. Izbor postupka koji se koristi diktiran je vrstom metala koji se zavaruje, kao i željenim konačnim rezultatom.

Pogledajmo najčešće korišćene, navodeći odgovarajuće prednosti i nedostatke.

Prednosti i nedostaci zavarivanja elektrodama

Zavarivanje elektrodama karakteriše se kao upotreba elektrode kao dodatnog materijala. Ovo je najčešći postupak zavarivanja koji, uprkos prividnoj jednostavnosti, nije bez grešaka.

Velika prednost leži u niskim troškovima aparata za zavarivanje i elektroda i prenosivosti instrumenata: pogodan je za zavarivanje čak i u teškim položajima, na primer na skelama.

S druge strane, potrebno je mnogo pažnje i iskustva: najtanji limovi se lako probijaju električnim lukom, uz nemogućnost ponovnog zavarivanja materijala radi ispravljanja grešaka. Još jedna kritična tačka leži u čuvanju elektroda jer će, ako se ostave na vlažnim mestima, obloga će postati slaba i sklona pucanju.

Tehnike kontinuiranog zavarivanja žicom – „ CO2 “ zavarivanje

Tehnike kontinuiranog zavarivanja žicom, koje se češće nazivaju MIG i MAG  na osnovu upotrebljenog gasa, široko se koriste u obradi metala: to je trenutno najjeftiniji postupak na tržištu zbog niske cene opreme.

Pogodan je i za manje iskusne, ali predstavlja veliki problem: transport instrumenata, koji nisu baš laki i prilično glomazni.

TIG zavarivanje: prednosti i nedostaci

Pročitajte šta je TIG zavarivanje

Među najčešće korištenim tehnikama zavarivanja takođe nalazimo TIG zavarivanje: upotreba volframove elektrode, zaštićene inertnim gasom, omogućava da se tokom obrade ne koristi materijal za punjenje.

Uglavnom se koristi za zavarivanje tankih metala, jer garantuje konačni rezultat sa velikom otpornošću na buduće lomljenje.

Uprkos visokom kvalitetu rezultata i širokoj upotrebi , TIG zavarivanje je skuplje, kako sa stanovišta alata, tako i zbog visoke specijalizacije koju zahteva operater.

Cena zaštitnog gasa kako u TIG tako i u MIG/MAG zavarivanju značajni je trošak , kako zavarivači i firme ne mogu da utiču na cenu metala, struje i sl mogu da ostvare značajne uštede do 40% čistog Argona i mešavina koje se koriste jednostavnom montažom ŠTEDNOG REGULATORA na već postojeći regulator pritiska.

 
Na našoj veb stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad veb stranice, dok nam drugi pomažu da poboljšamo ovu veb lokaciju i korisničko iskustvo (praćenje kolačića). Možete sami odlučiti da li želite da dozvolite kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći da koristite sve funkcionalnosti veb lokacije.